Πρόκειται λοιπόν, για ένα χάρτινο κουτί, που κάθε Παρασκευή ένα παιδί της ομάδας το παίρνει μαζί του στο σπίτι, ώστε να περάσουν μαζί το Σαββατοκύριακο.
Το κουτί αυτό, μπορεί να ακολουθεί το παιδί στην παιδική χαρά, στο σούπερ μάρκετ, στο πάρκο της γειτονιάς ή στο σπίτι. Μπορεί δηλαδή να βρίσκεται σε μια οικογενειακή ευχάριστη..ή δυσάρεστη..ή ακόμα και περίεργη..ή τρελή..ή μια γευστική εμπειρία..”μια δική του στιγμή” από το Σαββατοκύριακο του παιδιού. Στη συνέχεια, μπορεί όλη η οικογένεια να βγάλει φωτογραφίες, που θα απεικονίζουν τις στιγμές αυτές και να τις τοποθετήσει μέσα στο κουτί μαζί με κάποιο χρακτηριστικό μικρό αντικείμενο που θυμίζει τις στιγμές αυτές. Για παράδειγμα ένα χαλικάκι από την παιδική χαρά ή το τραπεζάκι από την πίτσα που έφαγε μαζί η οικογένεια ή η παρέα των φίλων. Τη Δευτέρα, τα παιδιά επιστρέφουν το κουτί και παρουσιάζουν στους φίλους τους τις φωτογραφίες, περιγράφοντας τις στιγμές του σαββατοκύριακου.
Με τη δράση αυτή, ενθαρρύνεται η επαφή του σχολείου με την οικογένεια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μοιράζονται εμπειρίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον και να μπορούν να παρουσιάζουν τη ζωή τους εκτός του σχολικού χώρου, καθώς νοιώθουν ότι είναι αποδεκτή η ταυτότητα τους και καλλιεργείται το συναίσθημα του ανήκειν. Η καλή σχέση σχολείου και οικογένειας, κινητοποιεί την αγάπη των παιδιών για το σχολικό περιβάλλον και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Το κουτί αυτό είναι, που κάθε παιδί θα παίρνει σπίτι του και θα το επιστρέφει στο σχολείο, συνιστά μία ομαδική διαδικασία. Έτσι προκύπτει ένα ίδιο αντικείμενο με διαφορετικές εμπειρίες που μας ενώνουν όλους και μας κάνουν ομάδα!
Το παιχνίδι με το κουτί, ενισχύει επίσης τη σχέση των παιδιών μεταξύ τους και τη δυναμική της ομάδας. Τα παιδιά μοιράζονται στιγμές, εμπειρίες, συζητούν και έρχονται πιο κοντά. Η ομάδα μαζί χτίζει τα ενδιαφέροντα της και αρχίζουν τα παιδιά να έχουν περισσότερα κοινά. Η διαδικασία της μάθησης με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο ευχάριστη και δημιουργική.
Ακόμη είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά και με την παρουσίαση του κουτιού ενισχύεται ο προφορικός τους λόγος, η ανάκληση της μνήμης και η χρονολογική περιγραφή των εμπειριών του σαββατοκύριακου. Τέλος, με την παρουσίαση, τα παιδιά ανοίγονται στην ομάδα μέσα από καθημερινές διαδικασίες.
Το κουτί της περιπέτειας είναι μία από τις πολλές δράσεις που προάγουν τη σχέση σχολείου – οικογένειας, ώστε από κοινού να συνεισφέρουμε την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.